Geplaatst door: Webwinkel Vakdagen

‘De hele wereld wordt shopping’

Vele duizenden e-commerce professionals togen naar Utrecht voor de vijftiende Webwinkel Vakdagen. Om hun licht op te steken bij honderden exposanten, om kennis en inspiratie te halen uit bijna tweehonderd presentaties, én uiteraard om elkaar te zien en te spreken. Als vanouds. In deze vertrouwde setting ging het veel over nieuwe uitdagingen en kansen in digital commerce. Hot topics: rendementsdenken in de nieuwe retailrealiteit, meer doen met marketplaces, kiezen uit oneindig veel kanalen en groene meters maken op weg naar een duurzame toekomst.

De Jaarbeurs bood het vertrouwde decor voor deze lustrumeditie van de Webwinkel Vakdagen, het grootste e-commerce event van de Benelux, tweeënhalf jaar na de veertiende editie.

Nieuwe realiteit

Toen, begin 2020, bestond Gorillas nog niet. Inmiddels is het bedrijf dat flitsbezorging van boodschappen naar ons land bracht een vertrouwde naam in het retaillandschap. Countrymanager Sadik Cevik vertelde hoe de focus in die nog korte tijdspanne is veranderd. Richtte Gorillas zich eerst op onstuimige groei (de fase van ’pure madness’), inmiddels is het bedrijf beland in de ‘marathonfase’ op weg naar winstgevende groei. Die is versneld aangebroken omdat investeerders de hand op de knip houden. De financiële waardering van snelgroeiers als Gorillas is ‘gigantisch’ gedaald, aldus Cevik, kapitaal is veel duurder geworden en er worden hogere eisen gesteld. Daar horen scherpe keuzes bij, onder andere wat betreft de bezorgbeloftes aan de klant.

Veel meer e-commerce bedrijven kampen met kredietkwesties, afnemend consumentenvertrouwen, toeleveringsproblemen of inflatie, vaak in combinatie. De ‘hosannajaren’ uit coronatijd zijn voorbij, zei Omoda’s CEO Jan Baan: ‘We zijn verwend geraakt, maar de online markt staat nu zwaar onder druk, dat zien we bijvoorbeeld aan de zoekvolumes.’ Baan raadt bedrijven aan om lean te blijven: beducht op onverwachte wendingen met een grote impact. ‘Probeer niet te ver te stretchen’ is de les wat hem betreft. ‘En kijk bij het maken van beslissingen niet naar de afgelopen twee jaren, want die waren niet representatief, je zou dit jaar moeten vergelijken met 2019.’

Ook Jeroen Magnus, Director Strategy & Business Development bij bol.com, vertelde op het keynote podium onomwonden dat andere tijden zijn aangebroken voor online verkopers: ‘Alle doping die we gekregen hebben door de winkelsluitingen, is er nu niet meer. Ik ben ervan overtuigd dat e- commerce over de langere termijn zal blijven groeien, maar het is nu uitzweten geblazen.’

Marketplaces

In zijn presentatie zette Magnus bol.com neer als de local hero, niet onterecht in het besef dat geen bedrijf goed is voor zoveel online handel in de lage landen. Behalve op het lokale aspect staat bol.com zich voor op de kwaliteit van zijn dienstverlening en het gelijke speelveld voor ondernemers. ‘In onze ideale wereld zouden alle verkopen worden gedaan door partners’, aldus Magnus, ‘omdat zij samen dan voor het best denkbare aanbod zouden zorgen’. Verder besprak hij de mogelijkheden die bol.com verkooppartners biedt op het gebied van logistieke ontzorging en zichtbaarheid. De grote marketplaces strekken hun tentakels steeds verder uit.

Amazon biedt soortgelijke mogelijkheden. Countrymanager Roeland Donker, een dag later sprekend op het keynote-podium, benadrukte dat het Amerikaanse bedrijf Nederlandse ondernemers behalve lokale ook internationale verkoopkansen biedt. Amazon.nl heeft het grootste productassortiment van ons land, zei Donker, aangeboden tegen scherpe prijzen en goede leveringsvoorwaarden. ‘Voor partners bieden we een extra mogelijkheid om hun producten te verkopen, aan Nederlandse klanten, maar daarnaast ook aan buitenlandse klanten.’ Een paar muisklikken zijn genoeg om te starten met verkopen op een ander Amazon-domein, schetste de Nederlander in Amerikaanse dienst. Amazon kan de fulfilment op zich nemen.

In verschillende andere zalen vertelden retailers en merken over hun overwegingen om juist wel of juist niet te verkopen op marketplaces. De voor- en nadelen voor de verschillende typen verkopers zijn met de jaren duidelijker geworden, beslissingen om marketplaces als nationale of internationale springplank te gebruiken worden steeds grondiger genomen. Om de marketplaces heeft zich inmiddels een hele industrie gevormd van bureaus, integrators en aggregators.

Naast bol.com en Amazon kent ons land ook vele andere marketplaces, vaak gericht op niches. Daar komen er nog wel wat bij; in hun respectievelijke presentaties spraken Stephan Bosman van Plus en Anthony Moonen van Prénatal over de marketplace-ambities van hun bedrijven, waarover later meer.

Kanaalkeuzes

In een presentatie met Alexander Aelberts van Prestop en Lars Baas van Adyen vertelde Moonen ook hoe Prénatal profijt trekt van bestelzuilen in zijn winkels. Die dragen niet alleen bij aan de omzet, maar ook aan de tevredenheid van het personeel op de winkelvloer, toch al niet eenvoudig te vinden deze dagen. De optelsom van verschillende kanalen maakt de som der delen groter, ook bij Stella. Head of marketing Rianne Vogelzang vertelde uitgebreid hoe de elektrische fietsfabrikant mensen online verleidt om naar de fysieke winkel te komen, om daar een proefrit te maken, advies in te winnen en tot aankoop over te gaan. Inmiddels ziet Stella ook toekomst in de omgekeerde weg: nu de markt volwassener is geworden, overweegt Stella om de online verkoop aan te jagen, bijvoorbeeld voor mensen die niet direct in de winkel tot een aankoopbeslissing komen. Met het benoemen van prijzen bij zijn fietsen – voorheen alleen op te vragen door een brochure te downloaden – is alvast een belangrijke stap gezet. Stella brengt zijn fietsen overigens ook steeds vaker naar de mensen toe. Aldus Vogelzang: ‘We geven demo’s aan huis, zetten onze mobiele showrooms zo op de stoep bij acht miljoen huishoudens.’

Shopping is altijd en overal, stelde Victor Knaap in zijn presentatie op het hoofdpodium. Hij is medeoprichter en CEO van MediaMonks, het snelst groeiende bedrijf van Nederland, en onbenoemd ambassadeur van de Nederlandse digitale bureauwereld. ‘De hele wereld wordt shopping’, zei hij, refererend aan de opkomst van onder andere social commerce, conversational commerce en winkelmogelijkheden in virtuele werelden: ‘Elke dag komt er wel een channel bij.’ Omdat shopping journeys allesbehalve lineair zijn ligt de uitdaging volgens Knaap in het matchen van al die verschillende kanalen, en dan niet alleen in technische zin: ‘Je moet een consistent verhaal hebben.’ Volgens Knaap liggen de werelden van marketing en commerce nu nog veel te ver uit elkaar. Hij stelt dat het anno 2022 onmogelijk is om een brand te bouwen zónder e-commerce. En vice versa.

Duurzaamheid

Ook duurzaamheid, last but not least, was een veelbesproken thema op de Webwinkel Vakdagen. Het onderwerp bleef bijna in geen enkele presentatie onbesproken. Bol.com en Amazon hebben verschillende concrete ambities uitgesproken om ecologische voetafdruk te reduceren, ook andere bedrijven zetten grote en kleine stapjes naar een groenere toekomst. Veel nadruk ligt daarbij op de logistiek, van dc’s met zonnepanelen tot kleinere verpakkingen en van bezorging met elektrische voertuigen tot reductie van retouren. Rob van den Dool, onlangs met zijn bedrijf Yumeko winnaar van de duurzaamheidsvakprijs bij de Shopping Awards, spiegelde bezoekers van zijn lezing voor dat buiten hun eigen operatie en de laatste meters naar de klant nog een wereld te winnen valt: ‘Als webwinkeliers moeten we kijken naar onze ketens van toeleveranciers’, aldus de verkoper van luxe ecologisch bedden- en badgoed. ‘Wat ons betreft verleggen we de focus in de economie van winst naar duurzaamheid. We moeten de consument overtuigen van zijn belang om duurzaam koopgedrag te gaan vertonen. Gelukkig zijn er steeds meer tools voorhanden om de impact van keuzes duidelijk te maken.’

Ook Omoda’s Jan Baan gelooft in een meervoudige benadering van het onderwerp duurzaamheid: ‘Wij willen klanten zoveel mogelijk informatie bieden, om afgewogen beslissingen te kunnen maken. Dat doen we bij de productbeschrijvingen, in de checkout, bij onze retourinformatie. Het is goed dat de klant weet hoeveel pakjes hij heeft besteld, hoeveel kilometers daarvoor zijn afgelegd, hoe hoog zijn retourpercentage is. Daar geloof ik in. Ondertussen zetten we zelf stappen om duurzamer te worden, denk aan de merken die we verkopen en de grondstoffen die zij gebruiken. Helaas kunnen we de wereld niet zomaar in één keer veranderen, maar we doen zeker ons best.’

Over de verschillende thema’s in dit artikel lees je binnenkort meer op deze website.

 

Reactie plaatsen