Geplaatst door: Webwinkel Vakdagen

De beste vacatureteksten door middel van kunstmatige intelligentie

Hoe zorg je er als marktleidend uitzendbureau ervoor dat al jouw vacatureteksten van eenzelfde hoge kwaliteit zijn en tegelijkertijd niemand uitsluiten?  Senior Manager E-commerce Wesley Connor vertelt op de tweede dag van de Webwinkel Vakdagen hoe Randstad gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie om hiervoor te zorgen. 

Als het grootste uitzendbureau ter wereld heeft Randstad een prachtige marktpositie. Echter betekent dit ook dat er enorm veel vacatureteksten vanuit derden aangeleverd worden. En deze teksten zijn op zijn zachtst gezegd niet altijd even professioneel opgesteld. Zo legt Connor de noodzaak van het gebruik van AI bij Randstad in het kort uit: “Wij willen graag dat iemand die via Randstad op zoek naar werk gaat ook echt ziet waar wij voor staan.” 

Een spellingscheck on steroids

En dat begint volgens Connor bij een geheel eigen look en stijl, branding dus. Als voorbeeld haalt hij de website van Coolblue aan. “Kijk, als je hier op zoek gaat naar een product, zie je aan alles dat het Coolblue is. En dat wilden wij bij Randstad ook doorvoeren. Als Randstad willen wij dat de bezoeker -de werkzoekende- de tekst herkent als een van ons, maar zich ook aangesproken en gemotiveerd voelt om er op te reageren.” 

Idealiter is alle content die bij Randstad online komt van hoge kwaliteit. Maar wat maakt nu een vacaturetekst echt goed? Connor: “Naast ervoor zorgen dat je content on-brand is, is het belangrijk om het dynamisch af te stellen op de doelgroep. Het is namelijk nogal een verschil of je op zoek bent naar een heftruckchauffeur of een verpleegster. En dan is het nog zaak dat je tekst SEO-proof is. Eigenlijk zou je daar een soort ‘robotje’ voor moeten hebben, of zoals ik het wel eens noem: een spellingscheck on steroids.” 

Het belang van inclusiviteit

Dat ‘robotje’ waar Connor het over heeft, is de AI-software waar Randstad gebruik van maakt. Zij gebruiken daarvoor het programma Textmetrics, een tool die alle binnenkomende content automatisch scant, door slim gebruik te maken van algoritmes en kunstmatige intelligentie om de teksten te lezen. Randstad is bovendien in 39 landen actief, dus Textmetrics moet ook alle talen die in die landen gesproken worden machtig zijn. 

Maar deze kunstmatige intelligentie doet meer dan alleen dat. Want ook de inhoud van de tekst wordt gescand op geloofwaardigheid en -heel belangrijk- inclusiviteit. Connor: “Zo kijkt Textmetrics naar overmatig gebruik van bijvoeglijke naamwoorden en superlatieven. Wordt een baan teveel geprezen, dan is het voor de lezer al gauw ongeloofwaardig. Op eenzelfde manier wordt inclusiviteit en diversiteit nagestreefd door het woordgebruik zo neutraal mogelijk te houden.” 

Uitsluiting tegengaan 

Die controle op diversiteit en inclusiviteit gaat vrij ver, zo legt Connor aan de hand van een voorbeeldtekst uit. “Hier zie je bijvoorbeeld de woorden ‘netjes’ en ‘keurig’ aangestipt door Textmetrics. Terwijl ‘netjes’ een feminien woord is, is keurig een ‘masculien’ woord. Dat zijn dingen waar bijna geen enkele tekstschrijver weet van heeft, maar die wel invloed hebben op hoe een tekst gelezen wordt en voor wie de vacature -hetzij onbewust- aantrekkelijk is. Om te zorgen dat vacatures zo neutraal mogelijk zijn, vervangen we deze woorden met suggesties die door het programma geleverd worden. Randstad staat voor inclusiviteit; iedereen moet zich welkom voelen om te solliciteren.” 

Door AI in te zetten als ‘digitale webredacteur’ heeft het uitzendbureau al aardig wat resultaten behaald. Zo is het aantal clicks op de vacatureteksten sindsdien met 13 procent gestegen en de sollicitaties met 18 procent. Niet gering dus, maar betekent dit voor de toekomst dat AI een volledige vacaturetekst kan schrijven en er helemaal geen webredacteurs van vlees en bloed nodig zijn? 

Volgens Connor is dat voorlopig nog niet aan de orde. “Textmetrics zorgt ervoor dat consistentie, branding en inclusiviteit on point zijn, maar AI kan geen goede ‘menselijke’ tekst schrijven, dus er zullen voorlopig altijd webredacteuren nodig zijn. Je moet kunstmatige intelligentie in dit geval vooral als een hulpmiddel zien. Het zorgt er bij ons voor dat de content zo goed mogelijk gepresenteerd wordt en tegelijkertijd zo inclusief mogelijk is.”

Content en conversie worden steeds belangrijker

En dat laatste onderstreept volgens Connor meteen waarom een bedrijf als Randstad zichzelf graag presenteert op de Webwinkel Vakdagen: “Content én conversie daarvan -dus wat het oplevert- worden steeds belangrijker. Het is voor ieder bedrijf relevant om daar bewust mee bezig te zijn. En wat voor ons -en mij als e-commerce manager- ook wel tof is, is dat wij hier een klein beetje een vreemde eend in de bijt zijn. Juist door te kijken naar wat bijvoorbeeld in de retail gedaan wordt, kunnen wij als uitzendbureau ook nieuwe ideeën opdoen.”

Randstad lezing Webwinkel Vakdagen Data

Reactie plaatsen