Van webshop naar groothandel en specialist binnen de markt

WOE 10:30 - 11:00

Lezingenzaal 5

Heel veel van ons beginnen zo, vanuit huis een bedrijf starten. Je begint en weet eigenlijk nog niet precies waaraan. Je hebt een idee, een visie en een missie. Maar als je eenmaal bezig bent, zijn heel veel dingen anders dan je had gedacht. En zo ging dat bij Hollandlamp niet anders.

Ikzelf werkte bij een elektrotechnische groothandel als vertegenwoordiger, waarbij ik diverse klanten bezocht die behoefte hadden aan de materialen die wij leverden. Ik verkocht feitelijk de dienst ofwel de toegevoegde waarde van de groothandel, want de producten die we verkochten werden door de meeste andere groothandels ook wel verkocht. We regelde voor onze klanten prijscondities in en bij specifieke vragen en afnamebehoefte konden we met fabrikanten nog speciale kortingsafspraken maken. Ook het afspreken van bonussen bij bepaalde afnames was mogelijk.
Kortom in de 7 jaar dat ik daar werkte dacht ik echt te weten hoe het werkte.

Hollandlamp werd opgericht door mijn vrouw, uiteraard met de nodige hulp van mij. We zagen de mogelijkheden van de veranderende lichtmarkt, omdat we naar Led over zouden gaan de aankomende jaren. De start van ons bedrijf was ook op de dag dat de uitfasering van de gloeilamp ingang werd gezet, namelijk 1 september 2009 ;-)

We bouwen een webshop via mijnwebwinkel en vulde deze met informatie van de technische unie, waar een account is aangevraagd.
Na enkele dagen dat de website online was gegaan, kregen we bestellingen binnen, dus inkopen, verpakken en uitleveren. Heel amateuristisch, maar we deden het wel.

In de jaren die daarop op volgde groeide de omzet en ook gingen we uitbreiden met het assortiment. We maakten de eerste datakoppelingen waardoor we geautomatiseerd producten konden inladen. We werden steeds professioneler.

Toen ik fulltime aan het werk ging bij Hollandlamp ontdekte ik, dat er veel meer vraag was naar projectverlichting. Zoals winkels die een lichtplan nodig hadden. Dit kon ik gelukkig zelf doen, maar men wilde ook graag dat dit werd geïnstalleerd. Deze mogelijkheden had ik niet, maar regelde ik natuurlijk wel. Eerst met zzp'ers, maar na een aantal keer problemen te hebben gehad, hebben we vervolgens ons eigen elektrotechnisch installatie bedrijf opgericht, waar we inmiddels met 6 monteurs werk voor Hollandlamp uitvoeren maar ook gewoon hun eigen werk hebben.

Hollandlamp kreeg alsmaar meer vraag, waardoor we ons team hebben uitgebreid, met meerdere lichtspecialisten die een lichtplan kunnen maken, maar ook iemand die marketing, sociale media en de website aanpassingen kan doen. Wij verpakken alles zelf, dus natuurlijk ook de nodige mensen in het magazijn.

Allemaal normale groei, maar nu komt het. We hebben steeds meer te maken met de druk op de prijs, groothandels die vroeger onze partners waren, zijn steeds vaker onze concurrent. Nu was het kiezen of delen, we moesten veranderen als bedrijf.

Zo kopen we tegenwoordig onze producten in bij de fabrikant zelf, hebben we onze eigen voorraad, kunnen we supersnel leveren en vaak gewoon nog dezelfde dag.
Hierdoor is onze positie enorm veranderd in de markt. We zijn veel beter, sneller en flexibeler dan de reguliere groothandels. Installateurs waarderen ons meer, waardoor ze graag bij ons hun producten kopen. Zakelijke eindgebruikers zoals winkels en bedrijfsgebouwen kunnen we met onze specifieke kennis helpen aan de beste verlichting voor hun toepassing en als het geïnstalleerd moet worden en willen ze daar iemand voor hebben, dan kunnen we dat ook nog eens voor hen realiseren

Thema('s):

Groeien