Moonback - Van LinkedIn-bericht naar eerlijke boekingssite in 12 maanden

DON 10:30 - 11:00

Dit is een presentatie van 2022

Moonback is een initiatief van een groep ervaren ondernemers. We laten zien dat een boekingssite ook op een eerlijke manier kan bestaan, zonder gegraai. Geen namaakschaarste van kamers die bijna op zijn, wel een positieve gebruikerservaring. Geen hoge commissies voor hotels, maar juist een lagere bijdrage.

Moonback begon vorig jaar met een LinkedIn-bericht van Niels Meijssen. Een bericht dat door meer dan 2,5 miljoen mensen werd bekeken. De kern ervan: grote boekingsplatformen zijn meedogenloze winstmachines en als het even tegenzit, wordt de hand opgehouden bij de overheid. Niet alleen Niels vond dit een schandalig gegeven. Hij werd overladen met reacties en steunbetuigingen. Eind 2020 werd door het team een startkapitaal van 2 miljoen euro opgehaald met een crowdfundingcampagne en werd er gestart met de ontwikkeling van de boekingssite.

Binnen een jaar is de boekingssite voor hotels live. Moonback is het antwoord op de manipulatieve praktijken, het monopolistisch gedrag en het uitknijpen van reizigers en hotels door de bestaande platformen en wil als eerlijk alternatief naast deze platformen bestaan. Hier kun je met een goed gevoel een hotel boeken. Op dit moment richt Moonback zich op citytrips in Europa waarbij Antwerpen en Rotterdam de eerste steden zijn waar geboekt kan worden. Vanuit daar breidt het bedrijf uit naar andere steden. Binnenkort wordt de volgende stad bekendgemaakt.

Moonback pakt de bedrijfsvoering anders aan dan de meeste bedrijven. We werken volgens de principes van steward-ownership, waarbij de dagelijkse leiding in handen is van stewards. We scheiden stemrecht en winstrecht, met als hoofdreden dat we op deze manier nooit een op winstmaximalisatie belust bedrijf kunnen worden. Daar waar elders de aandeelhouders de koers bepalen, doen bij Moonback de stewards dat. Kort gezegd: investeerders kunnen mee verdienen, maar niet meebeslissen. Andersom bepalen de stewards de koers, maar worden niet gedreven door de financiële prikkels van exorbitante beloningen.

Met Moonback willen we de weeffouten in de platformeconomie herstellen. Laat je inspireren tijdens de Webwinkel Vakdagen.