De route van een nieuwe startup in de bouw

WOE 14:45 - 15:15

Dit is een presentatie van 2023

Aannemers en ZZP’ers zijn allemaal druk, het werk vergt een enorme fysieke belasting en hun resultaat is onzeker. Komt nog eens bij dat er nu al een schreeuwend te kort aan vakmensen is in de bouw en dat wordt in de toekomst zeker niet minder!

Daar kunnen we wat aan doen, dacht Joris Roelink, initiatiefnemer van Prefabmaat.

Na 5 jaar enorm hard gebikkeld te hebben om www.toeleveringonline.nl te lanceren en groot te maken, was het tijd voor wat anders. Opnieuw creatief bezig zijn, maar met nog meer toegevoegde waarde voor de klant, dat wilde ik graag! Het begon allemaal met de tuinberging die ik ging zetten in onze tuin, samen met een ZZP’er uit ons dorp. Het was februari 2020, ik werkte bij Nijhuis, waar we ToeleveringOnline hadden gelanceerd, corona brak uit en wij waren lekker aan het klussen bij ons in de tuin.

We begonnen op maandag, de eerste vier dagen hadden we nodig om de wanden, het dak en het kozijn te timmeren. Verschillende leveringen volgden, o.a. platen, isolatie, hang- en sluitwerk, etc. De ene levering was op tijd en compleet, de andere niet, oftewel, gedoe!

Na 4 dagen timmeren konden we de wanden gaan ‘opzetten’. Zwaar werk, want de wanden hadden inmiddels heel wat gewicht gekregen. Het bevestigen ging vervolgens vrij makkelijk. De gehele tuinberging was uiteindelijk na een dag of 6 gerealiseerd, waarvan we 4 dagen aan het timmeren waren.

Op dat moment rolde er bij Nijhuis Toelevering in de fabriek iedere 8 minuten zo’n wand van de band. Dat is dan toch gek, hier doen we 4 dagen over vier wanden, een dak en een twee kozijnen, terwijl dat in Rijssen een stuk sneller ging. Maar wanneer ik bij Nijhuis vroeg of ik mijn wanden daar kon bestellen was het antwoord: nee, dat is veel te veel gedoe dat kleine spul.

Dat moet anders kunnen dacht ik! Hoe kunnen we het voor die klant zo goed mogelijk maken en wat moeten we doen als die fabriek die kleine klussen wel kunnen produceren?! Digitaal, snelheid, integreren, modulaire producten…. Allemaal woorden die we bij ToeleveringOnline veel gebruikten.

Het idee was geboren! Nu nog uitvoeren.

In oktober 2022 hebben we Prefabmaat gelanceerd. Een nieuw, onderscheidend concept, die de aannemer en ZZP’er helpt om zijn klussen sneller en met minder fysiek ongemak te voltooien.

Hoe doen we dat dan?

Door digitalisatie! Wij verbinden fabrieken aan de klant, doormiddel van configuratoren. Hierdoor wint de vakman tijd in plaats van dat hij tijd verliest.

De reis, van idee in februari 2020 tot en met realisatie in oktober 2022, was een reis tussen persoonlijke ontwikkeling (ik gaf leiding aan een groot online patform), doelen stellen, mensen bij elkaar brengen, financieel bikkelen, creatief bezig zijn, succes halen, alles zit en zat erin!

Graag vertel ik je in deze lezing meer over deze reis!