Jeroen Magnus van bol.com op de keynote van WWV22

Dit was de Webwinkel Vakdagen 2022!

Recap in 4 thema's

Duizenden e-commerce professionals kwamen eind juni naar de vijftiende Webwinkel Vakdagen, het grootste e-commerce event van de Benelux. In de Jaarbeurs konden ze hun licht opsteken bij honderden exposanten, en vele tientallen lezingen bezoeken om bijgespijkerd te worden en geïnspireerd te raken.
We blikken inhoudelijk terug op de Webwinkel Vakdagen 2022 aan de hand van vier actuele thema’s.

Marketplaces

Het platformspel is op de wagen

Veel online verkopers gebruiken marketplaces om hun omzet te vergroten en hun merk onder de aandacht te brengen. De voor- en nadelen worden daarbij grondig afgewogen, het platformspel wordt steeds verfijnder gespeeld. Om de marketplaces heeft zich inmiddels een hele industrie gevormd, van bureaus, integrators en aggregators. De grootste marketplaces in de Benelux, bol.com en Amazon, vertelden op de Webwinkel Vakdagen hoe zij als springplank kunnen fungeren. Behalve hun marktaandeel groeit ook hun dienstenaanbod; zo helpen ze verkooppartners desgewenst bij de logistiek en bij de promotie van waren op het platform. Ondertussen groeit ook het aantal specialistische marketplaces. Aan de platformisering lijkt voorlopig geen eind te komen.

Summary recap marketplaces

> Ledstores: van marktplaatshandel naar miljoenenbedrijf
> Brew Monkey: Jongensboekverhaal
> Local hero
> Internationale verkoopkansen
> Amazon-magazijn in Nederland? 
> Vermarktplaatsing
> Prénatal's marktplaatsplannen
> Platformisering op lokaal niveau 

Ledstores: van markplaatshandel naar miljoenenbedrijf

Van marktplaatshandel naar een miljoenenbedrijf’ was de titel van een presentatie die Kemal Tas gaf op de Webwinkel Vakdagen. Hij vertelde hoe hij tien jaar geleden naast zijn baan begon met de verkoop van ledverlichting op Marktplaats.nl (dat op het hoofdpodium in de Jaarbeurs tests met shop-in-shops aankondigde). Al snel zette Tas eigen verkoopkanalen op voor zowel de zakelijke als de consumentenmarkt, in binnen- en buitenland, waarvan Ledstores.nl de bekendste is. Lange tijd is hij daarnaast op marketplaces blijven verkopen, maar daar is hij voor onbepaalde tijd mee gestopt. ‘Je moet goed kijken naar de commissies die je betaalt en bedenken dat marktplaatsklanten niet jouw klanten worden. Je kunt ze bijvoorbeeld geen kortingen geven of nieuwsbrieven sturen. Ik vind de bereikbaarheid van marketplaces ook een uitdaging, zeker bij Amazon. Daarnaast moet je organisatorisch goed zijn ingericht op platformverkopen, je moet voorkomen dat je strikes krijgt, of zelfs een ban. Op dit moment verkopen we niet op marketplaces, zijn we met andere dingen bezig, als alles helemaal goed staat beginnen we er misschien weer aan.’

Tekst gaat verder onder video.

Brew Monkey: jongensboek

In de daarop volgende presentatie in dezelfde zaal vertelde Sander de Jong een soortgelijk zolderkamer- én jongensboekverhaal waarin marketplaces een belangrijke rol vervullen. Met dank aan verkopen op bol.com en een eigen website heeft hij met Brew Monkey een bloeiende business in bierbrouwpakketten van de grond getrokken. In het buitenland wordt Amazon als springplank gebruikt. Dat gebeurde in Duitsland, waar inmiddels ook Brewmonkey.de live staat, en in Frankrijk, waar Brew Monkey een toppositie op Amazon te pakken heeft.

Bol.com stand op de WWV22

Local hero

Het verhaal van Brew Monkey illustreert hoe online verkopers garen kunnen spinnen bij de verkoop op verschillende marketplaces; waarbij bol.com de verkopen in de lage landen aanjaagt en Amazon de poort opent naar shoppers in het buitenland. Zo positioneerden de beide platforms zich ook op het hoofdpodium van de Webwinkel Vakdagen.

Jeroen Magnus, Director Strategy & Business Development bij bol.com, benadrukte de status van de marktleider als local hero die midden in het Nederlandse retaillandschap staat. Bol.com wil ‘een goed platform zijn voor klanten en partners’, aldus Magnus. Zijn steekwoorden: lokaal, kwalitatief, gelijk speelveld. In bol.com’s ideale wereld zouden de nu bijna vijftigduizend verkooppartners tekenen voor alle handel op de site, zei de Belg, omdat zij samen dan voor het best denkbare aanbod zouden zorgen. Hun verkoopaandeel is volgens Magnus elke twee jaar verdubbeld, tot 60% in 2021.

Internationale verkoopkansen

Ook het gros van de verkopen op Amazon.nl is te danken aan externe verkopers, volgens countrymanager Roeland Donker goed voor meer dan 80% van de producten op de site. Mede dankzij het aanbod van buitenlandse verkopers zijn er inmiddels ruim een half miljard producten te koop op Amazon.nl, een veelvoud van het aanbod van bol.com.

Donker zei dan ook meermaals dat Amazon ‘het grootste assortiment in Nederland’ kan bieden aan kopers, en benadrukte dat het bedrijf behalve ‘extra mogelijkheden om te verkopen aan Nederlandse klanten’ vooral internationale verkoopkansen biedt aan verkopers uit ons land. ‘Veel partners boeken daar meer succes mee dan met verkoop in Nederland.’ Een paar muisklikken zijn genoeg om te starten met verkopen op een ander Amazon-domein, schetste de Nederlander in Amerikaanse dienst. Amazon kan de fulfilment op zich nemen.

Roeland Donker van Amazon in de keynote van de WWV22

Amazon fulfilment modellen

Een sheet van de keynote van Amazon. Bekijk de hele presentatie voor meer inspiratie.

Donker ziet mogelijkheden voor Amazon om het aantal verkooppartners uit ons land te verdriedubbelen.

Amazon-magazijn in Nederland?

Met lokaal marktleiderschap is hij niet bezig, vertelde Donker in antwoord op vragen na zijn presentatie, dat is ook niet waarop hij wordt afgerekend. Dat wordt hij wel op het assortiment, de prijsstelling en het gemak dat Amazon klanten hier weet te bieden. Volgens de countrymanager hebben Nederlandse klanten bovengemiddelde verwachtingen op het gebied van (snelle) levering, een aanleiding om een jaar geleden een bezorgcentrum te openen bij Schiphol. Plannen voor een Nederlands magazijn zijn volgens Donker niet concreet – producten van verkooppartners liggen primair in Duitsland opgeslagen – al zou zo’n logistiek centrum ’op termijn zeker een optie zijn’. Het zou Nederlandse sellers kopzorgen schelen, zo werd duidelijk door de reacties uit de zaal, met name op het gebied van btw.

Vermarktplaatsing

Bol.com en Amazon bieden verkooppartners steeds meer mogelijkheden voor logistieke ontzorging, daarnaast bieden ze steeds meer opties voor partners om zichtbaar te worden op of rond het platform, zoals met productsponsoring, promoties, display en social advertising. Daarmee eten de marketplaces uit de ruif van Google, dat op zijn beurt activiteiten ontplooit om zelf een verkoopplatform te worden, met Buy on Google. Ook andere online spelers met veel bereik, neem Instagram, proberen behalve aan ads ook te verdienen aan commerce, zoals de e-commerce platformen andersom dus steeds meer aanspraak te maken op advertentie-euro’s.

Dat was een van de drie trends die Lara Pap van Valantic benoemde in haar presentatie over ‘de vermarktplaatsing van het e-commerce landschap’. Ze constateert verder dat marketplaces de zoekresultaten in Google domineren (non-branded maar ook branded) en dat steeds meer retailers zelf een marketplace opzetten, waarbij ze Decathlon als voorbeeld noemde.

Ontwikkelingen marketplaces

 

Prénatal’s marktplaatsplannen

Een van de bedrijven die met een eigen marktplaatsgedachte speelt is Prénatal, liet manager operations Anthony Moonen zich ontvallen na zijn presentatie met Prestop en Adyen over bestelzuilen. ‘We willen meer assortiment van leveranciers koppelen aan de website, dankzij de zuilen kunnen we dat ook op de winkelvloer onder de aandacht brengen. Een marketplace-model is zeker denkbaar.’

Met een one-stop-shop kan Prénatal meer munt slaan uit zijn positie als marktleider, aldus Moonen. ‘Wanneer je mensen hier vraagt om spontaan een babywinkel te noemen, dan zal 90 tot 95% onze naam noemen.’ Zo bezien is een marketplace een logische stap voor Prénatal, Moonen denkt dat de deuren voor externe verkopers over twee jaar open kunnen gaan.

Marktplaats

Platformisering op lokaal niveau

Op een heel andere manier ziet ook PLUS brood in het platformmodel, aldus head of e-commerce Stephan Bosman. Niet alleen verkopen de supermarkten zelf steeds meer assortiment van lokale partners, ook kan PLUS een spilfunctie gaan vervullen in het online brengen van de lokale middenstand. ‘In veel winkels zit al een pakketservice, een slijterij of drogisterij. Waarom zouden we qua e-commerce in platformfunctie dan niet samenwerken?’, zei hij in de aanloop naar zijn presentatie aan RetailTrends. ‘Contentwise, waarbij lokale leveranciers via onze kanalen laten zien wat ze bieden. Producten of achtergrondinformatie over hoe zoiets gekweekt of gemaakt wordt, verhalen en video’s van makers: het kan allemaal samenkomen.’

‘We zijn vaak toch al het hart van een dorp of een stad’, verklaarde Bosman de ambities nader in Utrecht. ‘We hebben enorm veel bereik, waar we veel mee kunnen doen. Data, media en marketplace, dat zijn de drie pijlers voor de toekomst.’

Meer over platformisering op de Webwinkel Vakdagen 2022?

Bekijk de slides van enkele lezingen tijdens de WWV22 over dit onderwerp. 

Benieuwd naar andere topics van de WWV22?

Webwinkel Vakdagen 2022 gemist of heb je niet alles over een bepaald onderwerp meegekregen? Bekijk snel de overige recaps van de Webwinkel Vakdagen over bijvoorbeeld de customer journey, duurzaamheid en financiële duurzaamheid en raak volledig op de hoogte van de laatste trends in e-commerceland. 

Naar overzichtspagina >

Niks meer missen? 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de Webwinkel Vakdagen? Laat je gegevens achter en wij houden je op de hoogte.

Houd mij op de hoogte