
Dit was de Webwinkel Vakdagen 2022!
Recap in 4 thema's
Duizenden e-commerce professionals kwamen eind juni naar de vijftiende Webwinkel Vakdagen, het grootste e-commerce event van de Benelux. In de Jaarbeurs konden ze hun licht opsteken bij honderden exposanten, en vele tientallen lezingen bezoeken om bijgespijkerd te worden en geïnspireerd te raken.
We blikken inhoudelijk terug op de Webwinkel Vakdagen 2022 aan de hand van vier actuele thema’s.
Duurzaamheid
Wijs klanten de weg naar een groene toekomst
Duurzaamheid is een belangrijk thema geworden in e-commerce Nederland, en dat in relatief korte tijd. Online ondernemers investeren bijvoorbeeld in zonnepanelen, inpakmachines en emissievrije last miles. De knop lijkt om, al valt er nog een wereld te winnen: om echt duurzaam te opereren zouden verkopers complete ketens in beeld moeten brengen. Dan kunnen ze nog beter aan consumenten duidelijk maken welke impact hun aankoopbeslissingen hebben. Want voor het stimuleren van groener gedrag is het essentieel dat shoppers geïnformeerde keuzes kunnen maken, aldus verschillende sprekers op de Webwinkel Vakdagen.
Duurzame bezorging belangrijk voor consument
‘De consument wil duurzaam online winkelen, maar hij weet niet altijd hoe dat moet’, opende Ellen de Lange haar presentatie op de Webwinkel Vakdagen. Ze is expert op het gebied van logistiek en duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, de belangenvereniging waar duizenden e-commerce bedrijven in Nederland bij zijn aangesloten. De Lange deelde nieuwe onderzoeksresultaten uit de Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor.
Uit de monitor blijkt onder meer dat 68% van de Nederlanders duurzame bezorging belangrijk vindt, terwijl bijvoorbeeld slechts 52% snelle bezorging belangrijk vindt. Van de respondenten zegt 36% bereid te zijn om meer te betalen voor een duurzame bezorging.
Tekst gaat verder onder video.
Bezorgwensen
Duurzaamheid behoort absoluut tot het wensenpakket van webshoppers in de lage landen, vertelde Marieke Dreschler van bol.com, maar zij willen nog wel meer (zie onderstaande afbeelding).
Dreschler gaf een duopresentatie aan de zijde van Ayelet Karo van Cycloon, het fietskoeriersbedrijf dat niet toevallig door bol.com werd overgenomen; fietskoeriers kunnen aan veel van de wensen van shoppers tegemoet komen, waaronder natuurlijk duurzaamheid. De overname draagt bij aan bol.com’s missie om in 2025 klimaatneutraal te opereren, net als de multi-inpakmachines waarmee het bedrijf pionierde.

Duurzaamheidsinformatie
Groene bezorging en andere duurzame opties bieden is één, communiceren daarover is bijna net zo belangrijk volgens expert De Lange. Consumenten beschouwen webwinkels als de belangrijkste informatiebron over duurzaam online winkelen, leert het recente Thuiswinkel.org-onderzoek, terwijl slechts een op de drie Nederlanders aangeeft duurzaamheidsinformatie van online verkopers te ontvangen. Webwinkels kunnen zich positief onderscheiden door transparant te zijn over de impact van keuzes en voorlichting te geven. De wil om duurzaam online te kopen is er immers.
Groene bezorging in de checkout
Net als bol.com en bijvoorbeeld Amazon (dat in 2040 wil voldoen aan de CO₂-doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs, tien jaar eerder dan de deadline) werkt ook PostNL met concrete mijlpalen en ambities. Sinds 1 januari bezorgt het bedrijf netto met nul CO₂-uitstoot van deur tot deur, dankzij elektrische voertuigen en groene brandstoffen, maar ook dankzij de compensatie van resterende uitstoot.
De marktleider op de pakketmarkt streeft ernaar in 2030 helemaal emissieloos te bezorgen in de Benelux, zonder compensatie. Als tussenstap wil PostNL in 2025 in 25 binnensteden uitstootvrij leveren. Het is belangrijk dat webshoppers daar in de checkout voor kunnen kiezen. Dat benadrukte Suzanne Debrichy, dagelijks bezig met duurzaamheid en stadslogistiek bij PostNL, op de Webwinkel Vakdagen.
Transparantie in eerdere meters
Als het gaat om de milieuaspecten van e-commerce wordt relatief veel gekeken naar de zogenoemde last mile naar de klant. Bezorgvoertuigen vallen immers op in het straatbeeld, net zoals te grote verpakkingen dat doen, een ander veelbesproken onderwerp in relatie tot duurzaamheid. Wat er in eerdere meters gebeurt, valt buiten het oog van de klant, niet zelden worden die processen bewust aan zijn oog onttrokken. State of Art heeft zich ten doel gesteld om zo transparant mogelijk te zijn over alle aspecten van zijn business, vertelde operationeel directeur Martijn Mateman op de Webwinkel Vakdagen. Dat gaat verder dan het wijzen op duurzame bezorgopties. Via QR-codes in de kleding van het herenmerk kunnen klanten onder meer zien waar producten vandaan komen en hoe het transport eruit heeft gezien. Zo hoopt State of the Art bij te dragen aan de bewustwording van consumenten. ‘Wij willen laten zien wat we doen.’
Filteren op duurzaamheid
Transparantie over productie- en transportprocessen helpt consumenten in te zien welke bewegingen er allemaal voorafgaan aan een druk op de bestelknop. Behalve voorlichting geven kunnen online verkopers webshoppers ook stimuleren om zelf groene keuzes te maken. Zalando biedt klanten bijvoorbeeld als sinds 2019 de optie om hun ‘CO₂-voetafdruk’ van orders te compenseren, voor € 0,25. Daarnaast kunnen ze filteren op duurzaam assortiment, vertelde Leila Govers van Valantic in een presentatie over duurzaamheid en e-commerce. Ook steeds meer andere webwinkels bieden consumenten groene filteropties of prominente verwijzingen naar bijvoorbeeld hun biologische afdeling.
Omoda is er een van. In de webshop kunnen klanten onder het tabje ‘bewuste keuze’ kiezen voor duurzame en/of vegan schoenen. Het is een van de dingen die het Zeeuwse bedrijf doet op het gebied van duurzaamheid, naast de inzet van inpakmachines en herbruikbare en opvouwbare verzenddozen van kunststof: de ecoboxen. Jan Baan, toen nog COO, vertelde al eerder over slimme en groene bezorging op de Webwinkel Vakdagen van 2020.
Verder terug in de keten
Omoda is steeds meer bezig met duurzaamheid, vertelde Baan op de laatste Webwinkel Vakdagen. Klanten zo goed mogelijk informeren en ondertussen zelf groene stappen blijven zetten, dat is de weg volgens de tegenwoordige CEO. ‘Wij willen klanten zoveel mogelijk informatie bieden, om afgewogen beslissingen te kunnen maken. Dat doen we bij de productbeschrijvingen, in de checkout, bij onze retourinformatie. Het is goed dat de klant weet hoeveel pakjes hij heeft besteld, hoeveel kilometers daarvoor zijn afgelegd, hoe hoog zijn retourpercentage is. Daar geloof ik in. Ondertussen zetten we zelf stappen om duurzamer te worden, denk aan de merken die we verkopen en de grondstoffen die zij gebruiken.
Omoda kijkt dus steeds verder terug in de keten, wat niet altijd meevalt omdat het bedrijf veel producten van andere merken verkoopt. Dat vertroebelt het beeld, erkende Baan, om toe te voegen dat Omoda realistisch gezien niet van de een op de andere dag zijn assortiment helemaal kan omgooien. Groener zal het stukje bij beetje wel worden.
De ongemakkelijke waarheid is dat veruit de meeste milieu-impact zit in de vervaardiging van producten, aldus Jesse Weltevreden in de eerder benoemde Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor. Daar is dan ook de meeste winst te boeken volgens de professor digital commerce aan de Hogeschool van Amsterdam. ‘Online winkels kunnen op het gebied van duurzaam verpakken en logistiek nog veel doen.
Een grotere milieuwinst valt echter te behalen in de producten die verkocht worden. Als meer webwinkels overstappen op een groter duurzaam productaanbod, kunnen we echt het verschil maken.’ In de weerbarstige praktijk hechten consumenten echter meer waarde aan duurzamere verpakkingen dan aan een groter aanbod van duurzame producten, wijst de monitor uit.
Het belang van de consument
En dus valt er nog een hoop missiewerk te verrichten. Rob van den Dool, onlangs met zijn bedrijf Yumeko winnaar van de duurzaamheidsvakprijs bij de Shopping Awards, pakte de handschoen al eerder op. ‘Als webwinkeliers moeten we kijken naar onze ketens van toeleveranciers’, aldus de verkoper van luxe ecologisch bedden- en badgoed op de Webwinkel Vakldagen. ‘We moeten de consument overtuigen van zijn belang om duurzaam koopgedrag te gaan vertonen. Gelukkig zijn er steeds meer tools voorhanden om de impact van keuzes duidelijk te maken.’
Planet Score
Een daarvan is de Blue Planets-module of kortweg Planet Score, een vrucht van het Global Sustainable Enterprise System (GSES). Valantic’s Leila Govers benoemde het potentieel van de module, die voorziet in een onafhankelijke en schaalbare duurzaamheidsbeoordeling voor producten, diensten en services.
Bij de rating worden onder meer de productie, supply chains en ketenpartners meegewogen. Zo krijgt het pad naar een groene toekomst steeds meer richtingaanwijzers.
Sheet uit de presentatie van Leila Govers (valantic). Meer weten? Bekijk de hele presentatie van de lezing.
Meer over duurzaamheid op de Webwinkel Vakdagen 2022
Bekijk de slides van enkele lezingen tijdens de WWV22 over dit onderwerp.
Benieuwd naar andere topics van de WWV22?
Webwinkel Vakdagen 2022 gemist of heb je niet alles over een bepaald onderwerp meegekregen? Bekijk snel de overige recaps van de Webwinkel Vakdagen over bijvoorbeeld de customer journey, financiële duurzaamheid en platformisering en raak volledig op de hoogte van de laatste trends in e-commerceland.
Niks meer missen?
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de Webwinkel Vakdagen? Laat je gegevens achter en wij houden je op de hoogte.