Geplaatst door: Webwinkel Vakdagen en bol.com

Krachten bundelen is samen groeien

Sander Roex en Tina Gosravani zijn echte rasondernemers. Met meerdere online bedrijven hebben zij veel ervaring in e-commerce. Naast een partnerschap met bol.com richtten ze een jaar geleden ‘Business Doe Je’ op. Een inspiratie- en kennisplatform voor startende én ervaren ondernemers met tips, blogs, video’s en coaching. Ze bundelden al hun kennis over het verkopen via online platformen in het boek ‘Geld verdienen via bol.com’. Hoe zijn ze begonnen met online ondernemen, wat was hun aanpak en welke tips hebben ze voor andere ondernemers? Sander en Tina delen hun verhaal.

Van rommelmarkt naar platform

Het ondernemersbloed zat er bij beiden al vroeg in. Zo begon Sander, met een grote passie voor auto’s, al op zijn 13e met het verkopen van auto-onderdelen. ‘Ik kocht in eerste instantie LED-verlichting voor auto’s in bij fabrikanten in China en verkocht deze door op het internet in Europa. Dat is een uit de hand gelopen hobby geworden. In 2011 ben ik naar de Kamer van Koophandel gegaan. Vanaf dat moment heb ik het online ondernemen echt serieus opgepakt.’

Tina struinde van jongs af aan rommelmarkten af: ‘Ik was altijd op zoek naar de beste producten, die verkocht ik vervolgens door op Marktplaats. Ik had de droom om een weddingplanner bureau te starten, maar had veel twijfels. Na het uitvoeren van een risicoanalyse, kwam ik tot de conclusie dat ik de risico’s niet kon dragen. Ik wilde iets doen waar in de startfase minder financiële risico’s bij komen kijken. Tijdens mijn hbo-studie Commercieel Management ontmoette ik Sander. Hij was al bekend met het online verkopen van producten. Vanaf dat moment onderzochten we hoe we samen een online onderneming konden beginnen. Hiervoor hebben we grondig research gedaan naar de hoeveelheid kapitaal en kennis die dat vereist. We kwamen al snel tot de conclusie dat dit vrij eenvoudig was. Je kunt alles online regelen, dat kon mooi tussen de lesuren door. We zijn toen gestart met het verkopen van gadgets via Amazon. Maar we kwamen er na een tijd achter dat we de kans om de Nederlandse markt te bedienen minimaal benutte.

Met goede research kan iedereen online verkopen

Tina en Sander gingen terug naar de tekentafel: ‘We hadden een nieuwe strategie nodig. We keken vooral hoe we ons bereik konden vergroten en waar onze doelgroep zich bevond. In Nederland kennen we ook een aantal grote platformen. We onderzochten welk platform in Nederland voor ons geschikt zou zijn. Al snel bleek bol.com interessant, vooral vanwege het grote klantbereik. Om een beter beeld te krijgen van een samenwerking met bol.com hebben we navraag gedaan bij ondernemers die al via bol.com verkochten. Hoe pakten zij dit aan? En was het voor hen rendabel? Deze ondernemers waren positief, een reden voor ons om ook te starten.’

‘Het bleek vooral belangrijk om relevant te zijn voor de klant. Op zich niets nieuws, maar wel iets om je tijd en aandacht aan te besteden. Zo hebben wij bijvoorbeeld via onze eigen ontwikkelde software en andere product research methodes onderzocht welke producten weinig aanbod hadden en een hoog afzetvolume, en zijn deze gaan optimaliseren en onder andere gaan verkopen via bol.com. Eenmaal een eind op weg dachten we ‘dit kan iedereen’. Er zijn meer mensen die willen beginnen met online ondernemen, maar niet weten hoe ze dit moeten aanpakken of bang zijn voor de risico’s. Dan is een online platform een mooie uitkomst.

Een platform kan veel van je marketing- en logistieke werkzaamheden uit handen nemen, wat tijd en geld bespaart. Via een online platform kun je ook beter inspelen op de wensen van klanten; zij verwachten flexibiliteit als het gaat om bezorging en willen zelf bepalen wanneer en waar het artikel wordt bezorgd. Iets wat je met een eigen webshop misschien lastiger voor elkaar krijgt.’

Grootste twijfel

‘Veel ondernemers lijken te denken dat producten via platformen als bol.com zichzelf verkopen en het daardoor makkelijk geld verdienen is. Zo simpel ligt het niet. Je moet over veel verschillende aspecten goed nadenken. Passen de producten wel allemaal binnen het assortiment dat je aanbiedt? Bevindt jouw (nieuwe) doelgroep zich wel op het online platform? Kan je voldoen aan de service die verwacht wordt zoals het verzend- en retourbeleid? En, misschien nog wel de belangrijkste, hoe kom je aan klantdata? Dit laatste was onze grootste twijfel voordat we begonnen met verkopen via bol.com. Veel data en contactgegevens van klanten die jouw producten kopen kun je zelf (nog) niet inzien. Via je verkoopaccount kun je wel contact opnemen met je klanten.’

Samen sterker

‘Omdat we zoveel mogelijk mensen op weg willen helpen met (online) ondernemen, hebben we het ondernemersplatform Business Doe Je opgericht. Ook hebben we een boek geschreven. Zowel het platform als het boek hebben als doel de kennis over onder andere e-commerce over te dragen. Voor ondernemers is het belangrijk om de waarde van een eigen netwerk in te zien. We merken dat veel ondernemers elkaar en online platformen zien als concurrent. Dit is zonde, want een platform is een mooie kans om je eigen onderneming te laten groeien. Zo beschikt een platform over sterke marketingtools, waaronder goede SEO (Search Engine Optimization). Hierdoor verschijnen jouw artikelen als een van de eersten in zoekresultaten, wanneer er op een product wordt gezocht binnen een zoekmachine. De samenwerking biedt je dan ook andere mogelijkheden en voordelen dan wanneer je alles alleen doet.’

Zó vergroot je als online ondernemer je succes via een platform

Voordat je aan de slag gaat met het verkopen via een platform, is het raadzaam om met de volgende punten te beginnen:

- Doe gronding vooronderzoek: Wie is de doelgroep van het platform? Welke concurrentie is er aanwezig? Passen jouw producten wel binnen de bestaande categorieën van het platform? Verder is het belangrijk om je te verdiepen in bijbehorende samenwerkingsovereenkomsten: wat draag je af aan bemiddelingskosten, eventuele opslagkosten en verzendkosten? En voldoet je assortiment aan de geldende wet- en regelgeving?

- Ontwikkel een aparte strategie voor het verkopen van je producten via een online platform. Vaak verschilt de doelgroep die je via een platform bereikt met die van jouw eigen webshop. De producten en acties die op je eigen webshop werken, kunnen vanwege het verschil in doelgroep anders werken op een online platform.

- Bereken een aparte ROI (Return on Investment) voor de producten die je via een online platform verkoopt. Deze is niet hetzelfde als de ROI voor jouw eigen webshop. Op bijvoorbeeld bol.com verkoop je waarschijnlijk meer producten (volumestijging) dan op jouw eigen webshop. Je winst kan echter wel lager zijn, omdat je andere kosten maakt -zoals een bemiddelingsbijdrage.

- Richt je eerst op de verkoop via één online platform. Het belangrijkste is om niet overal tegelijk aanwezig te willen zijn. Wanneer je één platform goed beheerst, kun je altijd onderzoeken of het interessant is om nog een ander platform aan je verkoopkanalen toe te voegen.

Benieuwd naar meer do’s en don'ts voor het succesvol ondernemen via een online platform? Kom dan naar de lezing van Tina Gosravani en Sander Roex tijdens de Webwinkel Vakdagen in de Jaarbeurs in Utrecht op donderdag 24 januari van 13:15 tot 13:45 in Lezingzaal 4.

platformeconomie

Reactie plaatsen