Geplaatst door: Webwinkel Vakdagen en bol.com

E-commerce trends in Nederland: met welke doe je mee, en hoe?

Technologische ontwikkelingen genoeg, in e-commerce. Maar welke zijn relevant voor Nederlandse e-commerce ondernemers? En, even belangrijk: hoe pas je ze met beperkte middelen toe in jouw bedrijf?

Elke ondernemer herkent het. Het gevoel van nieuwsgierigheid, gespannen enthousiasme en ‘hier moet ik wat mee’ als één van de techblogs weer eens wat schrijft over een nieuwe e-commerce trend. Momenteel horen we veel over dronebezorging, bestellen via voice-assistants, de platformeconcomie, big data, en hoe internationale concurrenten die trends gebruiken of definiëren.

Niet alle trends en ontwikkelingen zijn relevant voor jouw markt (of zelfs voor Nederland)

Het is altijd goed je blik te verruimen door internationale ontwikkelingen te volgen. Maar vraag je ook af welke van die ontwikkelingen een bijdrage leveren aan het oplossen van een klantprobleem óf een meerwaarde kunnen bieden aan je klanten als jij erop inspringt.

Niet relevant: dronebezorging

Neem drone-bezorging. Het Chinese JD.com heeft meer dan honderd commerciële vliegroutes voor drones. Dat lost een reëel klantprobleem op, omdat onherbergzame gebieden nu beleverd kunnen worden. Maar in Nederland en België komt de postbode overal, en wonen we gemiddeld 900 meter van een grote supermarkt. Daar kunnen pakketjes vaak tot laat in de avond worden afgehaald. Investeren in drone-bezorging is duur, en lost een probleem op dat in lokale markt nauwelijks bestaat.

Wel relevant: platformeconomie

De platformeconomie, waarbij meerdere aanbieders en gebruikers intensief samenwerken op een digitaal platform, zoals bol.com, marktplaats, e-bay etc. kan voor ondernemers daarentegen juist wél relevant zijn. Het valt voor kleinere webwinkels niet mee om online gevonden te worden. En startende webwinkels lopen vaak tegen technische (opzetten van een webshop) en logistieke (goedkope verzending) hordes aan. Veel ondernemers zoeken daarom aansluiting bij een platform. Het platform regelt zaken als online vindbaarheid en (technologische) innovaties om het platform up-to-date te houden. Binnen het platform kiest een ondernemer dan in welke mate hij ook zaken als verzending en automatisering wil uitbesteden of in eigen hand houden.

Maar ook voor ondernemers die in eerste instantie nog geen aansluiting zoeken bij een platform, is de verschuiving naar een platformeconomie relevant om te volgen. Het zal steeds lastiger zijn om op eigen kracht zichtbaar te blijven voor potentiële klanten en daarnaast is het ook een uitdaging om vindbaar te blijven. Het aansluiten bij een platform helpt om in het zicht te blijven bij je doelgroep.

Hoe beoordeel je welke trends relevant zijn?

De beste manier om er achter te komen of een trend relevant is door hem te testen. Doe dat als dit snel, goedkoop of eenvoudig kan. Indien testen ingewikkeld is, zijn er twee andere opties: 

Allereerst is het van belang om de (onderliggende) behoeften van je klant boven water te krijgen. Als je de pijnpunten, triggers en gedragingen van je klant kent, kun je onderbouwd beoordelen of een trend voorziet in een behoefte. Een voorbeeld: bol.com snapte dat mensen het vervelend vonden om thuis te moeten blijven voor de postbode, of om zich te moeten haasten om pakketje op te halen bij een winkel die vroeg sluit. De oplossing: samen werken met Albert Heijn. Die winkels zijn meestal laat open, en bijna altijd in de buurt – een afhaalpunt dat het leven van de klant makkelijker maakt.  

De tweede manier is om samen te werken met een partner. Dat is vooral geschikt voor trends die moeilijk op Nederlandstalige schaal zijn terug te verdienen. Winkelen via voice-assistants is daar een voorbeeld van. Grotere partijen kunnen dat rechtstreeks via Google doen. Ondernemers kunnen hun producten aanbieden bij een platform dat dat via Google doet. Let er bij de keuze voor een partner wel op dat zijn belangen en de jouwe bij elkaar passen.

Wat zijn de interessante e-commerce trends in Nederland?

Of een trend kansen biedt voor jou als ondernemer, hangt dus van je klanten af. Toch lijkt een aantal trends voor de gehele Nederlandse en Vlaamse e-commerce te gelden;

1.    De zoektocht én aankoop van een product verplaatst naar mobiel
Een paar jaar geleden startte de zoektocht naar een product al op een mobiele telefoon, maar vond de daadwerkelijke aankoop plaats op een computer. Dat is niet meer zo. In het geval van bol.com winkelen inmiddels meer consumenten via de app dan via de computer. Naast het bieden van een mobiele ervaring die zoek- en vindgedrag zo makkelijk mogelijk maakt, moeten ondernemers hun app/mobiele site zo inrichten dat potentiële klanten hun aankoop daar frictieloos in kunnen verrichten. 

2.    Wie bezorg- en retourirritaties oplost is spekkoper 
Bezorgen gaat niet om snelheid. Het gaat erom dat het in de agenda van de klant past. Klanten willen liever niet thuis wachten op een pakketje en vinden het vervelend om een artikel terug te sturen. Ze moeten ervoor de deur uit en tijdens openingstijden een loket vinden dat hun retour aanneemt. Pakketen en retouren thuis bezorgen of afhalen binnen een afgesproken tijdvak is een prachtige oplossing voor dat probleem. En als het niet anders kan, bij een toegankelijk punt met ruime openingstijden.

3.    Pratend en chattend winkelen is klein, maar groeit 
In Nederland is sinds kort de Google Assistent beschikbaar – spraak gestuurde software in telefoons en apparaten als de Google Home. Hoe consumenten deze assistenten gaan gebruiken om te winkelen moet zich deels nog vormen, maar de eerste tests laten zien dat met name herhaalaankopen (toiletpapier, allesreiniger, margarine) zich hiervoor lenen. Ondernemers die dergelijke producten verkopen, moeten dit gedrag in de gaten houden, of proberen als eerste een plaats in de assistenten te bemachtigen.

4.    Shopping gedrag van consumenten verschuift van winkels naar platforms met meerdere aanbieders. 
In reactie daarop, en om meer poteniele klanten te bereiken, sluiten vooral kleinere ondernemers zich aan bij een platform. Het platform zorgt dan voor goede vindbaarheid van de artikelen, en heeft een sterke positie bij onderhandelingen om goedkope verzendzegels of uitgebreide fulfilmentmogelijkheden. In ruil daarvoor betalen ondernemers een bedrag aan het platform. Als reactie op deze trend, heeft bol.com zijn winkelomgeving opengesteld, waarbij ondernemers enkel een bedrag betalen bij een voltooide verkoop.
 

platformeconomie trends

Reactie plaatsen