Payment

Nu betalingen steeds meer digitaal plaatsvinden en er minder fysiek geld in omloop is, wordt de rol van een Payment Service Provider (PSP) steeds groter en belangrijker. Om een digitale betaling frictieloos en snel te laten verlopen zijn er een aantal dingen van belang. Allereerst moet elke transactie met welke betaalmethode waar dan ook (online of in een fysieke winkel) goed en snel afgehandeld worden.

Wat verstaan we onder het thema Payment:

 • Betaalgemak / klantgemak
  Digitaal betalen mag geen drempel zijn. Dat betekent dat het betaalproces zo kort en soepel mogelijk moet verlopen, of het nou online is of in een fysieke winkel.
   
 • Mobiel betalen
  Steeds meer consumenten shoppen mobiel. De mogelijkheid tot mobiel betalen wordt daarom ook steeds belangrijker.
   
 • Veiligheid en privacy
  - PSD2
    Een Europese richtlijn die het betalen opener, makkelijker, meer concurrerend en bovenal veiliger moet maken binnen de Europese Unie;
  - SCA
    Sterke klant authenticatie die minstens twee van de volgende drie elementen bezit: iets dat je kent (wachtwoord), iets dat je bezit (bijvoorbeeld een telefoon) en iets dat je bent (vingerafdruk, gezichtsherkenning);
  - 3DS2
    Een authenticatie-oplossing die zorgt voor een verbeterde shopervaring en verminderde fraude. De betaler doorloopt een eenvoudige stap zodat de bank de persoon kan verifiëren.
   
 • Service
  Payment is onderdeel van servicegerichte sales. Daar hoort niet alleen de betaling zelf bij, het retourneren. Als een van deze elementen niet goed verloopt, verlies je klanten.
   
 • Unified commerce
  Het versmelten van de online en fysieke ruimte. Wanneer bijvoorbeeld de voorraad in de fysieke winkel op is, kan de klant direct online bestellen en afrekenen.

Er zijn grofweg twee soorten PSP’s: degene die het technische aspect verzorgen. Hier worden de financiële aspecten uitbesteed aan derden. Daarnaast zijn er PSP’ die alles in huis hebben, van de technische tot de financiële aspecten. 

Bekijk de presentaties over dit thema