Replatforming e-commerce: maatwerkoplossing of in 2 maanden live met een flexibel e-commerce ecosysteem?

TUE 14:45 - 15:15

Lecture hall 5

Logic4

 

Koeman Flowerbulbs levert bloembollen, tuinplanten en tuinzaden door heel Europa. Hun maatwerk webshops raakten verouderd (problemen met veiligheid, plugins) en bij de websitebouwer heerste veel verloop. Bovendien bleken diverse aspecten van hun dienstverlening lastig in het verouderde platform te integreren.

In 2020 werd besloten tot een replatforming van de verouderde maatwerk webshops. De bouw van de nieuwe webshops duurde lang, bijna twee jaar. Na livegang in 2022 bleken de gevolgen desastreus. De omzet daalde met 70%, er waren onverklaarbare 404 foutmeldingen en een schrikbarende conversiedaling. De webshops bleken onvolledig in functionaliteit en iedere poging om zaken te repareren leidde tot nieuwe problemen. Dat zorgde voor een verdere omzetdaling en oplopende kosten.

Tijdens de Webwinkel Vakdagen 2023 werd via online marketingbureau Stramark het eerste contact tussen Koeman Flowerbulbs en Logic4 webshop & bedrijfssoftware gelegd. De specialisten van Stramark adviseren bedrijven in online marketing, maar begeleiden bedrijven ook in hun keuze voor de juiste webshop software. Na uitgebreid overleg met Stramark had Logic4 vrij snel helder waar de uitdagingen in het complexe software landschap van Flowerbulbs lagen en presenteerde haar oplossing. In goede samenwerking met Koeman Flowerbulbs en Stramark, wist Logic4 in minder dan twee maanden na ondertekening van de samenwerking, orde op zaken te stellen en negen webshops met 4.000 producten succesvol live te krijgen. Waaronder ook vier crossborder webshops (Engeland, Duitsland, Italië en Frankrijk.

Naast de dalende omzetten en oplopende kosten was het belangrijk dit zo snel mogelijk te realiseren in verband met het naderende hoogseizoen. De eerste bevindingen nadat de webshops nu een aantal maanden live zijn:

- Stijgende omzet en goede conversie percentages.

- Alles waarvan je denkt dat het extra maatwerk zou zijn, zit al in het platform.

- Logic4 is een stabiel platform

- Eenvoudig mee te werken, ook voor ongeschoolde medewerkers.

- Alle benodigde software funtionaliteiten (bijvoorbeeld het voorraadsysteem) zitten in het platform.

- Schappelijke maandkosten. Wat zijn de learnings m.b.t. de keuze voor een nieuw webshop platform:

- Staar je niet blind op de grote gerenommeerde partijen in webshop software.

- Een standaard platform is vaak al heel volledig en kan mogelijk uitstekend voorzien in jouw wensen.

>Maatwerk is niet ideaal, het is duur, implementatie duurt lang en het kent ook beperkingen. - Onderzoek zorgvuldig de verschillen tussen de diverse platformen: > Bezoek bijvoorbeeld de Webwinkel Vakdagen en laat je informeren. > Neem ook de adviezen van externe adviseurs, zoals Stramark, mee in je keuzeproces. De presentatie behandelt de problemen die ontstonden door het verouderde softwarelandschap bij Koeman Flowerbulbs en de keuze voor een oplossing die niet bleek te passen. We vertellen wat de overgang naar Logic4 heeft opgeleverd. Daarnaast geven we inzicht in het migratieproces en de learnings voor wat betreft de keuze voor een nieuw platform.